joi, 13 iunie 2013

1.1 Puncte - incarcare puncte in Civil 3D

Astazi o sa vorbim despre cum sa incarcam fisierele de puncte topo in Civil 3D. Punctele topo sunt livrate catre proiectant in diferite formate dintre care si in format .txt punctele sunt aranjate in linii cu valorile sale de ex: nr punct, x, y, z, descriere.

Daca noi in Civil 3D indicam ordinea corecta a fisierului nostru de puncte atunci Civil va sti sa citeasca si sa le afiseze corect.

Cum sa importam punctele in Civil 3D?

Sa zicem ca avem un fisier de puncte in care avem urmatoarele coloane:
  1. Numarul Punctului
  2. Coordonata x
  3. Coordonata y
  4. Coordonata z
  5. Descrierea punctului
Haideți sa vedem cum importam acest fisier in Civil 3D.
Deschidem un document nou in Autocad Civil 3D. Accesam panoul de instrumente pentru civil si apasam butonul point, click dreapta - create points - se va deschide o bara de instrumente pentru lucru cu punctele, mai multe optiuni de creare si editare a punctelor.
Pentru a incarca fisierul de puncte dam click pe ultimul buton - import points - 
In fereastra deschisa gasim cateva formate de fisiere pe care trebuie sa le aiba fisierul nostru incarcat.
Fisierul de puncte poate avea diferite formatari. De exemplu delimitarea poate fi prin spatiu, prin virgula, sau alte caractere, deasemenea un fisier poate contine diferite coloane.
Noi avem cateva formatari venite implicit le vedeti in lista. Chiar si stilul nostru exista in lista - PXYZD delimitat prin spatiu - .
Dar sa zicem ca stilul nostru nu exista in lista si noi trebuie sa-l cream de la zero.

Cum cream un stil de fisier pentru importul punctelor?

Apasam butonul din partea dreapta a listei de stiluri. Se deschide o fereastra unde avem toate formatarile. Sa zicem ca nu avem formatul care ne intereseaza pe noi. Dam click pe - New - se deschide o fereastra in care selectam - use point file - si click pe ok.
In fereastra deschisa ii dam un nume la format - format nou -
Extensia fisierului in cazul nostru este .txt
In partea dreapta ii indicam tipul de dilimitare prin spatiu
Incepem creare tipului de fisier in randul de coloane de mai jos incepem adaugarea coloanele respectiv dupa  continutul fisierului nostru
  1. Point number
  2. North
  3. Easting
  4. Point elevation
  5. Raw descriptions
Pentru a verifica fisierul nostru il incarcam apasand butonul de mai jos.
Apasam butonul - Parse -
Verificam daca a fost incarcat corect, fiecare coloana trebuie sa corespunda conform denumirii si continutului din coloana.
Daca totul este bine apasam butonul - ok -
Dupa care selectam formatul creat. In dreapta sus apasam butonul pentru a incarca fisierul. Ne convingem ca s-a incarcat corect, adica fiecare coloana sa corespunda denumirii.
Debifam tot ce este de debifat si dam click pe - ok -
Asteptam sa se incarce fisierul.
Fisierul s-a incarcat insa noi nu vedem nici o modificare. Se intampla din cauza ca punctele au fost incarcate in coordonate si se afle undeva in model. Pentru a le aduce in spatiul de lucru facem dublu click pe scrol. Sau click dreapta -zoom- inca o data click dreapata -extends-
Gata acum avem toate punctele incarcate.
Ca stil de prezentare implicit se afiseaza cota z si descrierea punctului. 
In afara de asta mai avem si alte stiluri de prezentare. Diferenta de stiluri apare din cauza ca eu folosesc kitul romanesc de Civil 3D si el in mod implicit mi le reprezinta sub diferite stiluri in dependenta de descrierea punctului.

In continuare va invit sa urmariti in filmulet la descrierea de mai sus.
Vizionare placuta.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Google+